Kuchenka elektryczna czy gazowa

Sklepy ze sprzętem AGD oferują nam szeroki zakres wyboru, jeżeli chodzi o kuchenki. To dzięki obecności kuchenki w domu możliwe jest szybkie i sprawne przygotowanie ulubionych dań. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w wielu polskich domach, zwłaszcza tych wiejskich królowały piece, które pełniły także funkcję kuchenki. Nawet w blokach do gotowania używano tzw. westfalek. Technika stale się rozwija i dziś już mało kto korzysta z tych pierwotnych form przygotowywania posiłków. Najbardziej popularnym podziałem kuchenek, jest podział na kuchenki elektryczne oraz kuchenki gazowe. Które z nich są bardziej ekonomiczne? Jeszcze do niedawna za bardziej ekonomiczne uważano kuchenki gazowe, ponieważ kuchenki elektryczne, aby się rozgrzać pobierały bardzo dużo prądu – w związku z tym były nieekonomiczne. Kuchenki gazowe, które jak wspomniano jeszcze do niedawna były bardziej ekonomicznym sprzętem służącym do przygotowywania posiłków, dziś sukcesywnie tracą na jakości, a ich eksploatacja jest coraz droższa. Drożeje gaz zarówno ziemny jak i z butli, poza tym jest coraz gorszej jakości, co powoduje brudzenie powierzchni garnków. Dzisiejsze kuchenki elektryczne mają za to formę płyt ceramicznych lub indukcyjnych, dzięki czemu zapewniają użytkownikom ekonomię użytkowania i komfort, a także bezpieczeństwo. To właśnie kuchenka indukcyjna została uznana za najbardziej bezpieczną dla domu, bo posiada najlepsze zabezpieczenia przeciwpożarowe. Kuchenki elektryczne nie brudzą garnków tak jak kuchenki gazowe. Jednak w sytuacji, kiedy brakuje prądu nie mamy możliwości przygotowania posiłków – to największy minus kuchenek elektrycznych, jednak przy tak wielu plusach i rzadkości awarii prądu jest do zaakceptowania.